A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чутівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Звіт про роботу КУ «Центр надання соціальних послуг виконавчого комітету Чутівської селищної ради» за 2021 рік.

Дата: 25.01.2022 09:30
Кількість переглядів: 1335

 

 

    Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг виконавчого комітету Чутівської селищної ради» (далі  – Центр)  - є комплексним закладом соціального захисту населення, структурні підрозділи якого провадять соціальну роботу та надають соціальні послуги  особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах.

    Центр розпочав свою роботу 19.01.2021 року і, не зважаючи на складну епідемічну ситуацію, в звітному періоді забезпечив безперервне надання  11 видів базових соціальних послуг згідно Державних стандартів. 

    До складу  Центру входять  п’ять відділень:  соціальної допомоги вдома, організації надання адресної  грошової та натуральної  допомоги, оздоровчих послуг та фізичного відновлення, денного перебування, соціальної роботи.

     В 2021 році за результатами оцінки потреб соціальними послугами було охоплено 1075 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, 191 сім’я, в якій виховується 390 дітей.

    Базовим відділенням Центру є відділення соціальної допомоги вдома, послуги в якому  з початку року отримали 225 осіб.  На даний час 22 соціальних робітники надають послугу догляду вдома 185 непрацездатним громадянам, які проживають у 15-ти населених пунктах Чутівської громади. Серед клієнтів відділення 183 особи похилого віку,  43 особи з  інвалідністю (в тому числі 2 інваліди війни),  21 ветеран війни і 60 ветеранів праці.    

      Найзатребуванішими послугами догляду є придбання та доставка продуктових та промислових товарів, ліків, допомога в отриманні рецептів, оплата комунальних послуг, звірка платежів, супровід клієнтів до медичних закладів, приготування їжі, прибирання житла, доставка води, дров, розчищення снігу, допомога у самообслуговуванні,  пересуванні у побутових умовах, у забезпеченні технічними засобами реабілітації та навчання навичкам користування ними.

         Для створення соціальним робітникам належних умов виконання функціональних обов‘язків в 2021 році придбано  запчастини для велосипедів на суму 12,5 тис. грн.

Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги надає послуги перукаря, з  ремонту одягу,  взуття, прання одягу та білизни, дрібного ремонту помешкань,  розпилювання дров, скошування трави.

В складі відділення функціонує пункт прокату технічних засобів реабілітації, в якому налічується 70 засобів, в тому числі інвалідних візків, палиць, милиць, ходунків, туалетних стільців, протипролежневих матраців. В 2021 році для пункту прокату додатково придбано протипролежневу систему вартістю 1,8 тис. грн.

 За звітний період 645 осіб (з них 381 особа виключно) отримали 2449 послуг натуральної допомоги, в тому числі  прокату технічних засобів реабілітації -  49 осіб.

Для  створення  необхідних  умов,  які  дають можливість особам з обмеженими фізичними можливостями вести  повноцінний  спосіб  життя  згідно з індивідуальними можливостями,  Центром  надаються транспортні послуги спеціальним автомобілем, обладнаним підйомною платформою для інвалідних візків. В 2021 році 13 осіб з обмеженими можливостями отримали 23 транспортних послуги.

Відділенням оздоровчих послуг та фізичного відновлення за звітний період надано оздоровчі послуги 348 громадянам похилого віку та особам з інвалідністю (з них 342 особи виключно).

У відділенні функціонують кабінети оздоровчого масажу, фізіотерапії, оздоровчої фізкультури, кімната відпочинку.

З метою розширення переліку оздоровчих послуг в 2021 році  для відділення придбано нові апарати електротерапії Е-Stim PRO MT1022 Біомед вартістю  27,9 тис. грн.,  для приготування синглентно-кисневої суміші МІТ-С – 17,5 тис. грн.,  ультразвукової терапії Sonic-Stimu UT1041 Біомед – 34,5 тис. грн.

Для покращення умов перебування у відділенні  проведений поточний ремонт туалету на суму 49,6 тис. грн.

Послугу соціальної адаптації у відділенні денного перебування  в звітному періоді отримали 134 громадян похилого віку та осіб з інвалідністю (з них 127 осіб виключно).      

У відділенні продовжує активно і успішно діяти «Університет третього віку», 33 студенти якого відвідують мистецько-просвітницький факультет та факультет хорового співу. в рамках яких організовано 118 засідань.

«Сімя в центрі громади» - основний принцип діяльності відділення соціальної роботи.  Особлива увага спеціалістами відділення приділяється послугам, спрямованим на превенцію вразливості, раннє виявлення та вчасне втручання для ефективної допомоги сім’ям/особам, дітям та молоді, яка цього потребує.

       Протягом 2021 року до відділення соціальної роботи надійшла інформація (заява, повідомлення, виявлені надавачем соціальних послуг, самозвернення тощо) про 191 родину, де виховується 390 дітей. За результатами оцінювання потреб підготовлено 149 пропозицій для прийняття рішення про надання соціальних послуг. Інші родини отримали одноразові соціальні послуги з інформування чи консультування.

     В звітному періоді спеціалістами відділення виявлено 18 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, в них виховується 32 дитини. 16 родин взято під соціальний супровід, 2 родинам (без дітей) надавалися послуги відповідно потреб поза супроводом.

    Основні категорії отримувачів соціальних послуг відділення: постраждалі від жорстокого поводження та насильства, постраждалі від збройних конфліктів та тимчасової окупації, одинокі матері (батьки), сім’ї, члени яких перебувають/перебували в конфлікті з законом, сім’ї, яких торкнулася проблема ВІЛ, сім’ї, де один чи кілька членів мають інвалідність, прийомна родина, дитячий будинок сімейного типу, особи, з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сім’ї, яким призначені державні соціальні допомоги.

    З кількості вище вказаних сімей у 139 родинах здійснено перевірку цільового використання коштів державних соціальних допомог: при народженні дитини, допомога багатодітній родині, допомога одинокій матері.

В одній родині виявлено нецільове використання коштів державної соціальної допомоги при народженні дитини, допомогу було тимчасово припинено, родину взято під соціальний супровід протягом якого мінімізовано складні життєві обставини та відновлено виплату допомоги.

    У громаді функціонує 1 прийомна сім’я  та 1 дитячий будинок сімейного типу, де виховується 6 дітей.  Соціальне супроводження вище вказаних сімей є системним та безперервним. З метою контролю за захистом прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані до сімейних форм виховання родини відвідуються соціальним працівником один раз на два місяці. На кінець року прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу функціонують ефективно.

05.08.2021р. проведено засідання групи взаємопідтримки для прийомних батьків та батьків – вихователів «Будь в ресурсі!». Прийомні батьки та батьки – вихователі мали змогу обговорити проблемні питання, які виникають під час функціонування прийомних сімей та дитячого будинку сімейного типу та обмінятися досвідом, отримати сторонню підтримку.  

Фахівцями відділення соціальної роботи  систематично здійснюється просвітницько-інформаційна робота, зокрема, впровадження соціальної реклами, спрямованої на формування здорового способу життя, профілактику соціально небезпечних захворювань, попередження сімейного насильства, пропаганду сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, формування позитивного іміджу сім’ї. Соціальні послуги максимально наближені до їх отримувачів.

     Відділення соціальної роботи є виконавцем Обласного плану невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

      Соціальні послуги у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі  в Чутівській ТГ є доступними, безкоштовними та надаються відповідно до встановлених стандартів. Кожен може звернутися по допомогу до суб’єктів соціальної роботи за телефоном, письмово чи особисто та отримати соціальні послуги у відповідності до потреб.

    При Центрі функціонує Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. В 2021 році  бригадою здійснено 8 виїздів, виявлено 7 родин, які опинилися в складних життєвих обставинах по причині насилля, 6 з них взято під соціальний супровід, одна родина отримує послуги поза супроводом.

      В рамках акції «16 днів проти насильства»  спеціалісти відділення соціальної роботи взяли участь у тематичному засіданні круглого столу спільно з іншими суб’єктами соціальної роботи,   провели вуличну акцію «Насильству можна і потрібно протидіяти», серед молоді Чутівської ТГ розповсюдили тематичну акцидентну продукцію.

    На виконання обласної Комплексної програми соціального захисту населення Полтавської області на 2021-2025 роки та згідно Порядку проведення санаторно-курортного оздоровлення окремих категорій громадян за рахунок коштів обласного бюджету оздоровлено в санаторії області «Сосновий бір» 1 родину загиблого (померлого) учасника АТО (3 особи) та 1 учасника бойових дій на території інших держав (особа з інвалідністю). На придбання путівок до санаторію витрачено кошти в сумі  36,5 тис.грн.

Протягом 2021 року психологом Центру надано 43 послуги (консультування, інформування, психодіагностика). Категорії осіб, які зверталися за психологічною допомогою: батьки – вихователі та діти – вихованці дитячого будинку сімейного типу, одинокі особи, особи похилого віку, клієнти сектору пробації, особи з числа дітей, позбавлених батьківськог піклування та дітей – сиріт, одинокі матері, родини, які пережили втрату члена сім’ї і у яких виховуються діти, сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах. Консультації проводились як очно так і в телефонному режимі.

Також психологом проведено 15 групових заходів (лекції з елементами тренінгу, тренінгові заняття, заняття з елементами арт – терапії, практичні заняття, перегляд фільмів), якими охоплено 159 осіб, учасниками заходів були:  студенти «Університету ІІІ віку», здобувачі освіти ПТУ – 55, клієнти сектору пробації, прийомні батьки та батьки – вихователі, суб’єкти соціальної роботи, які працюють у напрямку протидії домашньому насильству.

   З метою подолання професійних труднощів, вдосконалення організації роботи, запобігання виникненню професійного вигорання, кожен працівник Центру отримав супервізійну підтримку.  В рамках здійснення супервізії було проведено експрес діагностику для виявлення симптомів професійного вигорання та методику визначення індексу групової згуртованості, психодіагностику професійно важливих якостей працівників: комунікативні та організаторські здібності, рівень емпатії, визначення стилю поведінки у конфліктних ситуаціях, проведено заняття з використанням арт-технік для керівного складу Центру з метою емоційного розвантаження та професійного росту. Також систематично проводиться  робота з новоприйнятими працівниками, їм надається психологічна підтримка під час адаптації.

Протягом року 6 фахівців Центру  підвищували свою кваліфікацію та  рівень професійної компетентності шляхом участі у 17 навчаннях, семінарах та тренінгах

Інформація про роботу Центру,  матеріали профілактичного спрямування, соціальної реклами,  постійно висвітлюється в засобах масової інформації, офіційному веб-сайті Чутівської селищної ради, на сторінці  Facebook. Робота в даному напрямку є системною та безперервною.

 

 

Директор                                                                      Людмила КАЛЮЖНА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь